Ηλεκτρονική Εφημερίδα Μαθητών
1ου ΕΠΑΛ - 1ου ΤΕΕ Δράμας
  

Τεύχος 1   -   Δεκέμβριος  2006

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τύποι ποδηλάτου

Ελιά και Ελλάδα

Η Σχολική Ομάδα

Eπίσκεψη στη ΝΕΟΓΑΛ

Πατάτα Νευροκοπίου

Η Aιολική Eνέργεια

 

 

 

 

 

Τύποι ποδηλάτου.

Πριν την αγορά ενός ποδηλάτου θα πρέπει να γνωρίζουμε τους τύπους των ποδηλάτων που υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά.

Ποδήλατα δρόμου: είναι κατάλληλα για ασφάλτινους δρόμους. Είναι γρήγορα και άνετα όσο χρησιμοποιούνται στην άσφαλτο. Δεν είναι κατάλληλα στο χώμα ή στο βουνό. Μερικοί ποδηλάτες βρίσκουν δύσκολο να διατηρήσουν τη "σκυφτή" θέση που πρέπει να έχουν όταν βρίσκονται πάνω σε ένα αγωνιστικό ποδήλατο, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ποδήλατα βουνού: είναι λιγότερα άνετα και πιο αργά όταν χρησιμοποιούνται σε ασφάλτινο δρόμο. Από την άλλη, εξασφαλίζουν άνεση, μια πιο «όρθια» θέση, και γενικά ταξιδεύουν πιο εύκολα σε διαφορετικές επιφάνειες.

Hybrid (Υβριδικά): είναι ένας συνδυασμός ποδηλάτων δρόμου και ποδηλάτων βουνού. Είναι κατάλληλα και για οδήγηση σε δρόμο αλλά τα καταφέρνουν αρκετά καλά και στην οδήγηση στο βουνό.

Comfort: η λέξη σημαίνει άνεση. Είναι κατάλληλα αν ζητάμε να έχουμε μια άνετη οδήγηση. χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες.

Cruisers είναι ποδήλατα τα οποία προσφέρουν μια άνετη και χαλαρωτική εμπειρία όταν χρησιμοποιούνται για μια μικρή βόλτα στη γειτονιά, ή στην παραλία απολαμβάνοντας τη θέα

 

        

 

       

 

Θεοδωρίδης Ζαφείρης- Γηε                                                                      Αρχή Σελίδας

 

 

Βηε - Το τμήμα μας.

 

      

 

 

      

 

Ελιά και Ελλάδα

  • Ο τρόπος καλλιέργειας και αξιοποίησης της ελιάς σήμερα δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από αυτόν της αρχαιότητας.

  • Η Μεσόγειος καλύπτει το 99% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου.

  • Η Ελλάδα, παρότι χώρα μικρή σε έκταση, κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή λαδιού, μετά την Ισπανία και την Ιταλία.
  • Σήμερα στην Eλλάδα υπάρχουν περίπου 120.000.000 ελαιόδενδρα (για έναν πληθυσμό 10.000.000 περίπου) που καλύπτουν έκταση 6 περίπου εκατομμυρίων στρεμμάτων. Περίπου 450.000 ελληνικές οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια και επεξεργασία του ελαιόδενδρου σε όλες τις περιοχές της χώρας.
  • Οι νομοί Ηρακλείου και Μεσσηνίας κατέχουν την πρώτη θέση στην παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα.
  • Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας Εξαιρετικού ή Έξτρα Παρθένου Ελαιόλαδου, που θεωρείται η καλύτερη ποιότητα ελαιόλαδου.
  • Σήμερα οι Έλληνες είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ελαιόλαδου από κάθε άλλο λαό και η κατά κεφαλή κατανάλωση ανέρχεται περίπου στα 16 κιλά ετησίως.
  • H βιολογική καλλιέργεια της ελιάς στην Eλλάδα ξεκίνησε εδώ και 10 περίπου χρόνια και σήμερα υπολογίζεται ότι φθάνει τα 15.000 στρέμματα ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τα 35.000 μέσα στα επόμενα χρόνια.

 

       

       

    

   

Ευταξίας Γιώργος  Γηα                                                           Αρχή Σελίδας

   

Πατάτα Νευροκοπίου

Η πατάτα που παράγεται στην ακριτική περιοχή του Νευροκοπίου αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για την περιοχή αφού στο σύνολο των 8.500 κατοίκων οι πατατοπαραγωγοί υπολογίζονται σε 1.500. Το προϊόν είναι ύψιστης σημασίας για την περιοχή, αφού κυρίως τα γεωργικά προϊόντα που παράγονται είναι πατάτες και φασόλια.

 

Η ετήσια παραγωγή πατάτας υπολογίζεται σε 60.000 τόνους, είναι πολύ ποιοτικό προϊόν και είναι «σχεδόν βιολογικό», έχει πολύ καλή γεύση.

 

Η πατάτα είναι ένα από τα μέλη της οικογένειας των Solona- ceae με εξαιρετική αγροτική σημασία. Η καλλιέργεια της χρονολογείται απ' όταν ξεκίνησε στη Νότια Αμερική -πριν από 4.000 χρόνια- αν και πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι μπορεί να ξεκίνησε πριν από 13.000 χρόνια. Στην ελληνική γεωργία εισήχθη από τον Ιωάννη Καποδίστρια το 1833 και καλλιεργήθηκε σε περιορισμένη κλίμακα στην Πελοπόννησο.

 

Η πατάτα είναι μια πλούσια φυσική πηγή με πολλά θρεπτικά συστατικά που ξεχωρίζει για τη μεγάλη διαιτητική και υγιεινή της αξία. Όταν η πατάτα τρώγεται με την φλούδα της, είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Σε κάθε περιοχή του κόσμου, έχουν αναπτυχθεί διαφορετικές ποικιλίες οι οποίες ευδοκιμούν με τον καλύτερο τρόπο στις κατά τόπους εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. Από τα είδη της πατάτας που καλλιεργούνται, ένα από τα κυριότερα είναι η κίτρινη πατάτα.

 

 

Στεφανίδης  Γηα                                                         Αρχή Σελίδας

Η Σχολική Ομάδα

Η ποδοσφαιρική ομάδα του σχολείου συμμετείχε στο σχολικό πρωτάθλημα όπου αναδείχθηκε πρωταθλήτρια. Στο τελικό επικράτησε της ομάδας του 4ου Ενιαίου Λυκείου Δράμας με σκορ 1 -0.

Συνοπτικά οι αγώνες που έδωσε η ομάδα του 1ου ΤΕΕ ήταν οι ακόλουθοι:

Ενιαίο Λύκ. Καλαμπακίου - 1ο ΤΕΕ      0 -1

Ενιαίο Λύκ. Δοξάτου - 1οΤΕΕ  1 - 1(5-6πέναλτυ)

ΤΕΕ Προσοτσάνης - 1οΤΕΕ  1 - 2

1 Ενιαίο Λυκ. Δράμας - 1οΤΕΕ  0 - 1

 

Στη συνέχεια η σχολική ομάδα εκπροσωπώντας το νομό Δράμας θα αντιμετωπίσει σχολική ομάδα από την Ξάνθη.

 

                

                             

 

Αβράμης Πέτρος   - Γηα                                               Αρχή Σελίδας

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε.

Πραγματοποιήθηκε στις 4-10-2006 και 6-10-2006 εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών του ηλεκτρολογικού τομέα της δευτέρας και τρίτης τάξης αντίστοιχα στη Βιομηχανία Γάλακτος ΝΕΟΓΑΛ Α.Ε. στη Δράμα. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του  του προγράμματος "Πρόγραμμα επισκέψεων σε επιχειρήσεις και επαγγελματικούς ή επιστημονικούς φορείς" του ΥΠΕΠΘ.

Στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας υπάρχει πληθώρα μηχανημάτων και αυτοματισμών τα οποία σχετίζονται άμεσα με την ειδικότητά τους.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές ενημερώθηκαν από υπεύθυνο άτομο της εταιρείας γενικά για την εταιρεία ( παραγόμενα προϊόντα, προσωπικό, εγκαταστάσεις και διάφορες δραστηριότητες αυτής), αλλά και για θέματα που άπτονται της ειδικότητας τους (ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αυτοματισμοί, βλάβες - συντήρηση μηχανημάτων κ.λ.π.).

4 -10-2006

   

  

   

  

6-10-2006

 

 

 

Μιμάνης Έρβις       Βηε                                              Αρχή Σελίδας

Η Aιολική Eνέργεια

Η αιολική ενέργεια είναι η ενέργεια του ανέμου που προέρχεται από τη μετακίνηση αερίων μαζών της ατμόσφαιρας. Το συνολικό εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των ηλεκτρικών αναγκών της.

Οι μηχανές με τις οποίες εκμεταλλευόμαστε το φαινόμενο αυτό, ονομάζονται ανεμογεννήτριες

Τα αιολικά πάρκα αποτελούνται από σειρές ανεμογεννητριών που μετατρέπουν την αιολική ενέργεια σε ηλεκτρική. Έτσι γίνεται η εκμετάλλευση του τοπικού αιολικού δυναμικού που αποτελείται από μια ανεξάντλητη φυσική πηγή.

Η λειτουργία των ανεμογεννητριών δεν απαιτεί πρώτες ύλες, εκτός από την αιολική ενέργεια, και δεν εκπέμπει καμία μορφή ρύπου ή αποβλήτων, επίσης, το παραγόμενο προϊόν μεταφέρεται απευθείας στο δίκτυο της ΔΕΗ προς κατανάλωση και, επομένως, δεν απαιτείται κανενός είδους μετατροπή πρώτης ύλης ή προϊόντος.

 

 

 

Ευσταθιάδης Χάρης - Γηα                                                                                                                                                                   Αρχή Σελίδας