Ηλεκτρονική Εφημερίδα Μαθητών
1ου ΕΠΑΛ - 1ου ΤΕΕ Δράμας
     

Τεύχος 1 - Δεκέμβριος 2007

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διατροφικές Συνήθειες

Αράπηδες -  Μοναστηράκι

’ρση Βαρών

Ονειρούπολη

Πιτ Μπούλ Τεριέ

Δερματοστιξία (tatoo)

Ηρακλής Αδριανής

Σημερινές διατροφικές συνήθειες

Στις μέρες μας όλο και ποιο πολύ στρεφόμαστε στο γρήγορο φαγητό το οποίο συνήθως δεν είναι ποιοτικό.

Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους όπως:

Οι ταχύτατοι ρυθμοί ζωής οι οποίοι δεν μας επιτρέπουν την πολυτέλεια να αφιερώσουμε όσο χρόνο θα θέλαμε για την διατροφής μας. Αναγκαστικά καταφεύγουμε σε γρήγορες και πρόχειρες λύσεις για το φαγητό μας.

                

Μεγάλο ρόλο παίζει και η διαφήμιση, οποία μας παρασύρει πολλές φορές με παραπλανητικό τρόπο σε ανθυγιεινό τρόπο διατροφής. Τα πρότυπα που μας παρουσιάζουν είναι αρνητικά.

Η παλιά εικόνα με την οικογένεια όλη γύρω από το τραπέζι για το μεσημεριανό φαγητό τείνει να εκλείψει λόγω των σημερινών ρυθμών ζωής.

Η λύση είναι να προσπαθήσουμε να στραφούμε πάλι για καλό της υγείας μας σε υγιεινότερους τρόπους διατροφής, δηλαδή στη μεσογειακή δίαιτα  και σε βιολογικά προϊόντα. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και το σχολείο με την σωστή ενημέρωση και προσανατολισμό που μπορεί να μεταδώσει στους μαθητές.

    

 

 

Μιμάνης Έρβις     Γηε2                                                                                 Αρχή Σελίδας

Το έθιμο των Αράπηδων

Σε απόσταση 4 χιλ. από τη Δράμα στο Μοναστηράκι κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός από πολύ παλιά, σταθμό στο τοπικό καλαντάρι, αποτελούν οι Αράπηδες, ένα έθιμο με μορφή δρωμένου, που τελείται την ημέρα των Θεοφανείων.

Την ονομασία του οφείλει στη μεταμφίεση των πρωταγωνιστών του, στην οποία κυριαρχεί το μαύρο χρώμα. Οι Αράπηδες φορούν μαύρες φλοκωτές, ποιμενικές κάπες, που καλύπτουν όλο το σώμα και εντυπωσιακές υψικόρυφες προσωπίδες – κεφαλοστολές από γιδοπροβιές. Στη μέση τους κρεμούν τρία μεγάλα κουδούνια αρμονικά συνταιριασμένα από έμπειρους συγχωριανούς. Στα χέρια τους κρατούν από ένα μεγάλο ξύλινο σπαθί και ένα σακουλάκι με στάχτη του Δωδεκαήμερου, με το οποίο χτυπούν όσους συναντούν, «για το καλό».

 

Κελεμένης Χρήστος    Γηε1             Αρχή Σελίδας

’ρση Βαρών

Η άρση βαρών είναι ένα άθλημα στο οποία παίζει ρόλο η δύναμη αλλά και η τακτική.

Διεξάγεται σε δυο διαφορετικές κινήσεις, που εκτελούνται με την ακόλουθη σειρά:

 1) αρασέ,  2) ζετέ.

Σε κάθε κίνηση επιτρέπονται μόνο τρεις προσπάθειες.

Οι αγώνες διοργανώνονται για άνδρες και γυναίκες, που αγωνίζονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες, σύμφωνα με το σωματικό τους βάρος.

 Αρασέ

Επιτρέπεται να σηκώσει ο αθλητής τη μπάρα μόνο με μια κίνησή του. Επιτρέπεται να λυγίσει ή να ανοίξει τα πόδια του.  Όταν σηκώσει την μπάρα πάνω από το κεφάλι, πρέπει να παραμείνει ακίνητος με τεντωμένα χέρια και πόδια.

 Επολέ- ζετέ

Στην αρχή ο αθλητής σηκώνει με μια κίνηση την μπάρα με τα βάρη από το έδαφος μέχρι τους ώμους του. Στη σενέχεια ο αθλητής λυγίζει τα γόνατα, ενώ ταυτόχρονα τεντώνει κάθετα προς τα πάνω τα χέρια του, ώστε να σηκωθεί η μπάρα πάνω από το κεφάλι του. Μετά από την ολοκλήρωση της κίνησης, ο αθλητής πρέπει να παραμείνει εντελώς ακίνητος, μέχρι οι κριτές να του δώσουν σήμα να κατεβάσει την μπάρα.

 

 

Γκούρι ’ντρι - Γηε1                                                                Αρχή Σελίδας

Ονειρούπολη

 . Η «Ονειρούπολη» και το χωριό του ’η Βασίλη άνοιξαν και φέτος και σας περιμένουν για να σας διασκεδάσουν στη διάρκεια των γιορτών. Θα λειτουργούν στην κεντρική πλατεία της Δράμας και στο Δημοτικό Κήπο μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.

Το πρόγραμμα της «Ονειρούπολης» θα φιλοξενήσει δράσεις και εκπλήξεις τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους, με πολλά ξύλινα σπιτάκια (του ’η Βασίλη, Σπίτι του Παραμυθιού, Ταχυδρομείο, Σπίτι Παιχνιδιού και πολλά άλλα), αναλόγως διαμορφωμένα και διακοσμημένα. Κάθε μέρα θα υπάρχουν διαφορετικές εκδηλώσεις, γλυκές γεύσεις, μελωδίες, διαγωνισμοί, χιόνι, κρασί, αχνιστή σοκολάτα και πολλά μικρά και μεγάλα happenings.

 

 

.Εραλίδης Ιωάννης   Γηε2                   Αρχή Σελίδας

Το αμερικανικό Πιτ Μπουλ Τεριέ

Τα πρώτα Πιτ Μπουλ ήρθαν στην Αμερική το 1870 με τους άγγλους μετανάστες.

Σήμερα το Αμερικάνικο Πιτμπουλ Τεριέ είναι ένα αξιαγάπητο ζώο το οποίο χρησιμεύει για μια ποικιλία δραστηριοτήτων στην κοινωνία στις οποίες περιλαμβάνονται αστυνομικοί σκύλοι, σκύλοι ιχνηλάτες, σκύλοι θεραπείας, σκύλοι οδηγοί, τσοπανόσκυλα, σκύλοι φύλακες και σκύλοι συντροφιάς.

Υπερεχει στους διαγωνισμους υπακοης , ευκινησιας και ελξης βαρους , διαγωνισμους στους οποιους δειχνει εξυπναδα , ικανοτητα για μαθηση και δυναμη . Επιπλεον ο ευχαριστος χαρακτηρας του πιτ μπουλ το κανει ιδανικο υποψηφιο για θεραπευτικη εργασια με ανθρωπους

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η εκπαίδευση αυτής της ράτσας. Η εκπαίδευση ξεκινά από πολύ μικρό και θέλει πολύ υπομονή και επιμονή.

Όμως η αρνητική δημοσιότητα και η κακή χρησιμοποίησή τους έχει οδηγήσει πολλές πόλεις ή ακόμα και χώρες στο να τα απαγορεύσουν.

Τα αρσενικά έχουν ύψος 46 έως 48cm και τα θηλυκά 43 έως 46 cm, ενώ το βάρος τους μπορεί να φτάσει μέχρι τα 50 κιλά.

 

 

 

Καλιχμανίδης Παύλος   Γηε1                                                         Αρχή Σελίδας

Δερματοστιξία  (tatoo)

Η δερματοστιξία (tatoo) είναι μία μορφή τέχνης που εμφανίστηκε  πριν από 7000 χρόνια. Στην αρχαία Ελλάδα οι γυναίκες το χρησιμοποιούσαν για καλοπισμό όπως επίσης οι Θράκες και για κοινωνικούς λόγους.

Στην Ρωμαϊκή εποχή στιγμάτιζαν τους δούλους και τους κατάδικους, στο πρόσφατο παρελθόν οι ναζί στιγμάτιζαν τους Εβραίους με έναν αριθμό στο χέρι τους.

Σήμερα κάποιες φυλές ,ομάδες ή και μεμονωμένοι άνθρωποι χτυπούν στο σώμα τους συμβολικά σχέδια.

 Η δερματοστιξία σήμερα έγινε αποδεκτή και ως καλοπιστικό στοιχείο από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μας .

Τι όμως πρέπει να προσέχουμε;

Α. Ο καλητέχνης να είναι πιστοποιημένος ως TATOO ARTIST,το εργαστήριο του καθαρό όπως και τα εργαλεία του αυστηρά αποστειρωμένα (υπάρχει κύνδινος μόλυνσης από AIDS, Υπατήτιδα και άλλων ιών).

Β. Θα πρέπει να σκεφτούμε πάρα πολύ τι θέλουμε να κάνουμε, γιατί θέλουμε να το κάνουνε και να είμαστε πάρα πολύ σίγουροι για να μην το μετανιώσουμε!!!

Καλό θα ήταν να προτιμάτε φυσικά χρώματα και όχι χημικά.

Αν το μετανιώσεις, η αφαίρεση γίνετε με λέιζερ αλλά μένει πάντα μια ουλή.

 

 

Σελαλμαζίδης   Κων/νος   Γηε2                             Αρχή Σελίδας

Ηρακλής Αδριανής

Ο Γ.Σ.Ηρακλής Αδριανής είναι ένας από τους πιο παλιούς αθλητικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Έχει ιδρυθεί το 1925. Η Ένωση Ερασιτεχνικών σωματείων Δράμας έχει τίμηση το 2001 τον Ηρακλή για την 75 ετή προσφορά του στο ποδόσφαιρο όπως επίσης και το έτος 2006  για το ήθος του στο ποδόσφαιρο.

Από τον Γ.Σ. βγήκαν αρκετοί αθλητές ενώ πολλοί παλιοί λένε πως και ο Αντώνης Γεωργιάδης ο παλιός προπονητής της Εθνικής Ελλάδος που είναι από την Αδριανή ξεκίνησε από τον Ηρακλή σαν παίκτης.

Η πρώτη μέριμνα του τωρινού Διοικητικού Συμβουλίου ήταν η εγκατάσταση του συλλόγου στο νέο του γήπεδο έστω και αν δεν είχε ολοκληρωθεί και είχε προβλήματα. Πράγματι με νύχια και με δόντια κρατηθήκαμε να παίζουμε στο γήπεδο μας αφού με την παραμικρή βροχή το γήπεδο γινόταν λίμνη. Είναι να απορεί κανείς πως ενώ δοθήκαν τόσα χρήματα για αυτό το γήπεδο να έχει τόσα πολλά προβλήματα.

Αγωνιστικά η ποδοσφαιρική ομάδα την περίοδο 2006 - 2007 κατέλαβε την δεύτερη θέση στη Γ΄ κατηγορία.

Φέτος το 2007-2008 η ομάδα ενισχύθηκε με νέους παίκτες αφού είχαμε καλή συνεργασία με το Δοξάτο την Χωριστή και τα Κύργια. Οι στόχοι είναι από την αρχή μεγάλοι λόγω και της περσινής μας καλής πορείας. Έγινε η εγκατάσταση μας σε νέα αποδυτήρια υψηλών προδιαγραφών αλλά πάλι δεν αποφύγαμε προβλήματα όπως να στάζουν οι οροφές αν και σκεπαστές οι κερκίδες.

Ήδη ήμασταν αρκετές αγωνιστικές πρώτοι μετά από ένα σερί 6 συνεχών νικών. Τώρα Δεκεμβριος 2007 είμαστε στην Τρίτη θέση πλησιάζοντας στο τέλος του πρώτου γύρου.

 

 

Θεοδωρίδης Αλέξανδρος -  Πρόεδρος Ηρακλή Αδριανής                                                                                                    Αρχή Σελίδας