Ηλεκτρονική Εφημερίδα Μαθητών 1ου ΤΕΕ Δράμας  

Τεύχος 1 - Νοέμβριος 2005

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Ποιοι είμαστε

Ηλεκτροπληξία

Οι πρώτες μέρες στο ΤΕΕ

Αιολική Ενέργεια

Γελάστε και ζήστε

Τι είναι το Internet

Ιστορία του ποδοσφαίρου

Πως θα σταματήσετε το κάπνισμα

 

Ποιοι είμαστε

 

       

 

       

 

Ηλεκτροπληξία (ηλεκτρικό shock)

Η ηλεκτροπληξία είναι μία σύνθετη παθολογική κατάσταση που προκαλείται από τη διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από το σώμα μας.

Το ανθρώπινο σώμα είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Άμεση επαφή με ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να αποβεί μοιραία. Παρά το γεγονός ότι μερικά εγκαύματα από ηλεκτρισμό μπορεί εκ πρώτης όψης να δείχνουν ελαφριά , μπορεί να έχουν επέλθει σοβαρές βλάβες σε εσωτερικά όργανα ιδίως στην καρδιά και στο αναπνευστικό κέντρο του εγκεφάλου.

1000 άτομα πεθαίνουν ετησίως από ηλεκτρικό shock στις ΗΠΑ.

Η επίδραση του ηλεκτρικού shock στον άνθρωπο εξαρτάται από την θέση και την έκταση της έκθεσης, από την προηγούμενη κατάσταση υγείας του θύματος, από το είδος του ηλεκτρικού ρεύματος (το συνεχές είναι γενικά λιγότερο επικίνδυνο από το εναλλασσόμενο) και φυσικά από την ταχύτητα που παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες.

Σκόρτας Άγγελος Γηε                                                                                                 Αρχή Σελίδας

Οι πρώτες μου μέρες στο Τ.Ε.Ε.

Την πρώτη μου μέρα στο σχολείο δεν ήμουν καλά. Ένιωσα άβολα γιατί θα γνώριζα καινούρια παιδιά, καινούρια μαθήματα και πολλούς καθηγητές.

Τη δεύτερη μέρα πάλι δεν ένιωθα καλά γιατί είχα συνηθίσει στο Γυμνάσιο και το μυαλό μου ήταν στους παλιούς φίλους μου.

Σιγά-σιγά άρχιζα να συνηθίζω. Πέρασε ένας μήνας και συνήθισα. Γνώρισα πολλά παιδιά και είναι καλό αυτό γιατί έμαθα και καινούρια παιδιά. Μερικά μαθήματα είναι δύσκολα. Πάντως στο σχολείο μας έχει και ωραία κορίτσια και μ’ αρέσει αυτό.

 Ξανθόπουλος Γιάννης  Αη2              Αρχή Σελίδας

Γελάστε και ζήστε!

Κατά καιρούς ακούμε για τις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου. Ποιος όμως είναι ο ρόλος τους στον οργανισμό; Γενικά το γέλιο διευκολύνει την αναπνοή, ρυθμίζει την καρδιακή λειτουργία, ελέγχει την πίεση του αίματος, ηρεμεί τους μύες, ανακουφίζει από τους πόνους.

Όταν ένα χαμόγελο μετατρέπεται σε ξεκαρδιστικό γέλιο, οι μύες του προσώπου συσπώνται με αποτέλεσμα να διεγείρονται τα υποκείμενα αγγεία του αίματος που οδηγούν στον εγκέφαλο, και αυξάνεται η ροή του αίματος προς αυτόν.

Η άσκηση αυτή συμβάλλει στην αύξηση της παροχής αίματος στην περιοχή του εγκεφάλου και την τροφοδότηση του με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Επίσης, η αύξηση της παραγωγής ενδορφινών και άλλων ορμονών προκαλούν εφορία και ηρεμία.

Το γέλιο είναι το αντίδοτο του στρες. Αυξάνονται τα επίπεδα των οξέων στο στομάχι. Επιβραδύνεται η πέψη και το ήπαρ (συκώτι) αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Όταν ένας άνθρωπος ξεσπάει στα γέλια, ηρεμεί και ανακτά τη φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού.

Στη Βρετανία λειτουργεί ένα ίδρυμα κατά της μελαγχολίας. Εκεί οι άνθρωποι που έχουν πέσει σε μελαγχολία, προσπαθούν να θυμηθούν μια ευχάριστη ανάμνηση και να χαμογελάσουν!

Γελάστε και ζήστε τη ζωή σας ελεύθεροι και μην σκέφτεστε τα αρνητικά, γιατί δεν θα σας βγάλει σε καλό!

 Μότσκα Θανάσης Αη2                                 Αρχή Σελίδας

Τι είναι το Internet Το Internet είναι ένα πλέγμα από εκατομμύρια   διασυνδεδεμένους υπολογιστές που εκτείνεται σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και παρέχει τις υπηρεσίες του σε εκατομμύρια χρήστες. Αποτελεί ένα "Παγκόσμιο Ηλεκτρονικό Χωριό", οι "κάτοικοι" του οποίου, ανεξάρτητα από υπηκοότητα, ηλικία, θρήσκευμα και χρώμα, μοιράζονται πληροφορίες και ανταλλάσσουν ελεύθερα απόψεις πέρα από γεωγραφικά και κοινωνικά σύνορα. Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις, αυτός ο παγκόσμιος ιστός υπολογιστών και χρηστών αριθμεί σήμερα πάνω από δέκα εκατομμύρια υπολογιστές και εκατό εκατομμύρια χρήστες, ενώ επεκτείνεται διαρκώς με εκθετικούς ρυθμούς. Η ποιο διαδεδομένη υπηρεσία του Internet είναι ο Παγκόσμιος Ιστός - World Wide Web ή απλά Web.

Μιχαηλίδης Ιορδάνης  Γηε                                                  Αρχή Σελίδας

Αιολική Ενέργεια  Η αιολική ενέργεια είναι η ενέργεια του ανέμου που προέρχεται από τη μετακίνηση αερίων μαζών της ατμόσφαιρας. Το συνολικό εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των ηλεκτρικών αναγκών της. Δείτε και τον τρόπο σχηματισμού των ανέμων.

Οι μηχανές με τις οποίες εκμεταλλευόμαστε το φαινόμενο αυτό, ονομάζονται ανεμογεννήτριες (Α/Γ). Διακρίνουμε δύο είδη: τις δίπτερες και τις τρίπτερες. Οι τρίπτερες, με ρότορα μικρότερο των 10 μέτρων, έχουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης ασθενούς αιολικού δυναμικού. Στις μηχανές μεγάλου μεγέθους επικρατούν οι δίπτερες, με κόστος κατασκευής και συντήρησης μικρότερο απ' αυτό των τρίπτερων αντίστοιχου μεγέθους. Η σύγχρονη τεχνολογία χρήσης της αιολικής ενέργειας ξεκίνησε με μικρές Α/Γ δυναμικότητας 20 ως 75 KW. Σήμερα χρησιμοποιούνται Α/Γ δυναμικότητας 200 ως 2.000 KW

Μανιτσάς Φώτης  Γηε                                                           Αρχή Σελίδας

Ιστορία του ποδοσφαίρου.

 Η ανάγκη δημιουργίας ενός κανονισμού για το άθλημα που σήμερα ονομάζουμε ποδόσφαιρο γεννήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, προκειμένου να οριοθετηθεί το παιχνίδι σε σχέση με άλλα παρόμοια, όπως το ράγκμπι, που παίζονταν στα δημόσια σχολεία της Αγγλίας.

Οι πρώτοι κανόνες τέθηκαν στο περίφημο κολέγιο του Κέιμπριτζ το 1848, σε μία συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα κολέγια Ίτον, Χάροου και Ράγκμπι. Εννέα χρόνια αργότερα, το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο, η Σέφιλντ, προσέθεσε τους δικούς της και διαφοροποίησε κάποιους άλλους.

Όλες αυτές οι προσπάθειες κορυφώθηκαν το 1863. Στις 26 Οκτωβρίου, αντιπρόσωποι ομάδων κι ενός κολεγίου συγκεντρώθηκαν στην Ταβέρνα των Μασόνων στο Λονδίνο, όπου συμφώνησαν στην ίδρυση της Ένωσης Ποδοσφαίρου Αγγλίας και στη δημιουργία των κανονισμών που διέπουν το άθλημα έως σήμερα. Τότε γεννήθηκε και ο όρος «soccer», όπως ονομάζεται το ποδόσφαιρο στ’ αγγλικά. Η λέξη προέρχεται από τη σύντμηση δύο λέξεων: Social Ceremony, που στα ελληνικά σημαίνει «κοινωνική τελετή».

Σήμερα, υπεύθυνη για την τροποποίηση των κανονισμών είναι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η γνωστή μας FIFA, που ιδρύθηκε στις 21 Μαΐου του 1904 στο Παρίσι. Τιμήν ένεκεν, για την προσφορά της στο άθλημα, η Βρετανία είναι η μόνη χώρα που διατηρεί τέσσερις εθνικές ομάδες, αυτές της Αγγλίας, της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Νικολάου Κώστας Γηε                                     Αρχή Σελίδας

Πως θα σταματήσετε το κάπνισμα.

Για όσους τώρα, έχουν αποφασίσει να σταματήσουν το κάπνισμα οι παρακάτω συμβουλές θα τους βοηθήσουν σημαντικά:

·  Γνωστοποιήστε την απόφαση στο φιλικό και οικογενειακό σας περιβάλλον

·  Αφήστε να περάσουν 2-3 βδομάδες πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια

·  Φροντίστε το διάστημα αυτό να μην συμπίπτει με δυσκολίες και στεναχώριες

·  Αποφύγετε στην αρχή τους παράγοντες που σας προκαλούν διάθεση για κάπνισμα όπως καφέδες, οινοπνευματώδη, ξενύχτια, τσακωμούς κ.α.

·  Παρακαλέστε τους δικούς σας και τους φίλους σας να μην καπνίζουν μπροστά σας και να μην αφήνουν τσιγάρα γύρω σας

·  Αντισταθείτε στον πειρασμό "για ένα και μόνο" τσιγάρο

·  Περιορείστε τον εκνευρισμό σας με δημιουργικές ασχολίες, σπορ και ψυχαγωγία

·  Δείξτε αποφασιστικότητα τις πρώτες μέρες. Η ανάγκη για κάπνισμα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου

·  Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παράλληλα και κάποια απ' τις μεθόδους που μπορεί να βοηθήσουν στη διακοπή του καπνίσματος, όπως τσίχλες νικοτίνης, αυτοκόλλητα νικοτίνης, βελονισμό

·  Ξαναδοκιμάστε αν αποτύχετε. Λίγοι τα καταφέρνουν με την πρώτη. Και θυμηθείτε ο καθένας μπορεί να κόψει το κάπνισμα αρκεί να θέλει, με ή χωρίς βοήθεια. Καλή τύχη

Αθανασιάδης Νικόλαος Γηε                                                          Αρχή Σελίδας