Ηλεκτρονική Εφημερίδα Μαθητών
1ου ΕΠΑΛ - 1ου ΤΕΕ Δράμας
  

Τεύχος 2  -  Φρεβρουάριος  2007

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

 

 

Γιατί είναι αναγκαία η χρήση της ηλιακής ενέργειας;

 Για να καλύψουμε την ανάγκη για ηλεκτρική ενέργεια και την ανάγκη πλέον να προστατευτεί το περιβάλλον.

Κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρισμού που προμηθευόμαστε από το δίκτυο της ΔΕΗ και παράγεται από ορυκτά καύσιμα, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα τουλάχιστον κιλό διοξειδίου του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι, ως γνωστό, το σημαντικότερο "αέριο του θερμοκηπίου" που συμβάλλει στις επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές. Η στροφή στις καθαρές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, αποτελεί τη μόνη διέξοδο για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών που απειλούν σήμερα τον πλανήτη. Επιπλέον, η χρήση της ηλιακής ενέργειας συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές άλλων επικίνδυνων ρύπων (όπως τα καρκινογόνα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, οι ενώσεις του θείου, κ.λπ). Οι ρύποι αυτοί επιφέρουν σοβαρές βλάβες στην υγεία και το περιβάλλον

 

Ποιμενίδης  Γεώργιος    Βηε                                                             Αρχή Σελίδας

ΔΙΑΘΛΟ (Biathlon)

Στο Δίαθλο ο αθλητής αγωνίζεται με σκι Αντοχής χρησιμοποιώντας την ελεύθερη τεχνική μεταφέροντας ένα όπλο στην πλάτη, σταματά δύο ως τέσσερις φορές, ανάλογα με το αγώνισμα, και σκοπεύει πέντε στόχους κάθε φορά. Η σκόπευση γίνεται από όρθια (S) και πρηνή (P) θέση. Για κάθε βολή που χάνει ο αθλητής δέχεται ποινή -πρόσθετου χρόνου ή διανύει επιπλέον απόσταση με σκι - ανάλογα με το αγώνισμα.

Το Δίαθλο ξεκίνησε αρχικά σαν στρατιωτικό άθλημα, το 1767 πραγματοποιούνται στα Νορβηγικά-Σουηδικά σύνορα αγώνας μεταξύ των στρατιωτών. Το 1861 ιδρύεται ο πρώτος σύλλογος Διάθλου στο Trysil της Νορβηγίας.

Το άθλημα εντάχθηκε στο πρόγραμμα των ολυμπιακών αγώνων για πρώτη φορά το 1960 με το αγώνισμα των 20 χλμ. ( Ολυμπιακοί αγώνες του Squaw Valley).

Το  1993 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Διάθλου (IBU ). Στην Ελλάδα άρχισε να αναπτύσσεται από το 1988.

 

 

Κιουρκενίδης Στάθης     Βηε                                                       Αρχή Σελίδας

Εξοικονομήστε ενέργεια και κερδίστε

1.Χρησιμοποιείστε λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

2.Να βάζετε πλυντήριο, μόνο όταν ο κάδος του πλυντηρίου σας έχει γεμίσει.

3. Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας.

4. Σβήνετε τις ηλεκτρικές συσκευές σας από τον διακόπτη και όχι από το τηλεχειριστήριο (stand-by)

5. Προτιμήστε ηλιακό θερμοσίφωνα αντί ηλεκτρικό για τη θέρμανση του νερού.

6. Αντί για κλιματιστικό, εξετάστε εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να έχετε δροσιά π.χ ανεμιστήρες οροφής.

7. Μεριμνήστε για τη σωστή ρύθμιση και συντήρηση του καυστήρα και τον καθαρισμό του λέβητα κάθε καλοκαίρι.

8. Μη ρυθμίζετε τον θερμοστάτη του καλοριφέρ πάνω από τους 20 °C το χειμώνα. Αν έχετε κλιματιστικό μην επιδιώκετε θερμοκρασία χαμηλότερη από 27 °C το καλοκαίρι.

9. Μην αφήνετε την πόρτα του ψυγείου σας ανοιχτή περισσότερο χρόνο από όσο είναι απαραίτητο. Όχι ζεστά φαγητά στο ψυγείο.

10. Κλείστε τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα π.χ. με αυτοκόλλητες ταινίες εμπορίου.

 

Κελεμένης  Χρήστος  Βηε                                   Αρχή Σελίδας

Ποδήλατα βουνού MTB

 

Το 1988 τα ποδήλατα βουνού έκαναν τα πρώτα βήματα. Ξεκίνησαν από την Καλιφόρνια από κάποιους λάτρεις του βουνού. Η πλήρης αναγνώριση του ΜΤΒ έγινε τη δεκαετία του 1990 και διαρκεί μέχρι σήμερα.

 

Τα ποδήλατα βουνού έχουν αυθεντικά εξαρτήματα. Έτσι είναι αυθεντικά αλλά και ιδιαίτερα ελαφριά που σε περίπτωση που ο ποδηλάτης έρθει αντιμέτωπος με ένα δύσβατο μονοπάτι που θα χρειαστεί αν το μεταφέρει για κάποια μέτρα η και χιλιόμετρα στα χέρια.

 

Η περιήγηση σε ορεινά μονοπάτια της φύσης σου προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες και σε βοηθάει να θαυμάσεις σκηνικά κα ομορφιές που ίσως δε θα είχες τη δυνατότητα να αντικρίσεις με άλλους τρόπους.

 

 

Θεοδωρίδης  Ζαφείρης  Γηε                                  Αρχή Σελίδας

Οφέλη από το φράγμα Θησαυρού Νέστου

 

  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην πιο καθαρή μορφή της

  • Άρδευση 1.3 εκατ. στρεμμάτων

  • Αξιοποίηση του δασικού και ορυκτού πλούτου με το δημιουργούμενο δίκτυο οδικών επικοινωνιών

  • Προσφορά εργασίας και αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής

  • Σημαντική βελτίωση των συνθηκών ηλεκτροδότησης της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης. Βελτίωση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας σε παράλληλη δράση με το Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου Φυσικού Αερίου, που θα γίνει στην Κομοτηνή.

  • Πέρα όμως από όλα αυτά, τόνισε ιδιαίτερα την ευεργετική επίπτωση που είχε η κατασκευή και λειτουργία του φράγματος του Θησαυρού, αφού αφενός μεν συμβάλλει στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, αφετέρου δε αποκαθιστά σταδιακά τις επιπτώσεις από τη χρονιά θερινή λειψυδρία του Δέλτα του Νέστου και βελτιώνει το οικοσύστημα.

Μιμάνης Έρβις      Βηε                                                     Αρχή Σελίδας

    Ιστορία των αγώνων dragster   

 

Οι αγώνες dragster ξεκινήσανε στις Ηνωμένες Πολιτείες στην δεκαετία του 20. Την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, οι πωλητές παράνομου αλκοόλ (οι περίφημοι Moonshine Boys) καταφέρνανε να ξεγλιστρήσουν από τα χέρια του νόμου με το να φοράνε στα ληθαργικά καθημερινά αυτοκίνητα τους μεγαλύτερους και πολύ βελτιωμένους κινητήρες, μετατρέποντας τα σε δαιμονισμένα μεγαθήρια – τα Hot Rod είναι γεγονός! Μετά το τέλος της ποτοαπαγόρευσης, οι Hot Rodders συνέχισαν τις κόντρες, χρησιμοποιώντας τους δρόμους της Αμερικής για να επιλύσουν την κόντρα τους για το ποιος έχει το ποιο γρήγορο αυτοκίνητο.

Επειδή στις περισσότερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών υπάρχει μια κεντρική λεωφόρος (main drag) η οποία τις διασχίζει, οι Hot Rodders έβρισκαν την ευκαιρία να κοντραριστούν από φανάρι σε φανάρι – το ξεκίνημα των αγώνων dragster.

 

 

Βόλτσιος  Νικόλαος     Βηα                                                           Αρχή Σελίδας