Ηλεκτρονική Εφημερίδα Μαθητών
1ου ΕΠΑΛ - 1ου ΤΕΕ Δράμας
  

Τεύχος 2 - Ιανουάριος 2008

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο

Ανακύκλωση χαλκού

Οχήματα υδρογόνου

Χιονοδρομικό Φαλακρού

Ηλεκτρ. Ταχυδρομείο

Σπήλαιο Αγγίτη

 

 

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησε το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Τα εκθέματά του Αρχαιολογικού Μουσείου καλύπτουν χρονολογικά την ανθρώπινη παρουσία στο νομό Δράμας από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή 50.000 χρόνια πριν,  με τα ίχνη ζωής των παλαιολιθικών κυνηγών στο σπήλαιο Πηγών του Αγγίτη, μέχρι τους νεότερους χρόνους. Ο εκθεσιακός χώρος αποτελείται από τρεις αίθουσες.

 

        

        

 Μπείνογλου Ιορδάνης Γηε2                                                             Αρχή Σελίδας

 Ανακύκλωση Χαλκού

Από τα ποιο σημαντικά υλικά, απαραίτητο σε διάφορους τομείς της ζωής μας είναι ο χαλκός. Αυτό οφείλεται στα χαρακτηριστικά του που τον κάνουν ασυναγώνιστο σε σχέση με ανταγωνιστικά υλικά.

Έτσι σήμερα ο χαλκός χρησιμοποιείται σε μεγάλη έκταση στη βιομηχανία, στις τηλεπικοινωνίες, έχει πολλαπλές εφαρμογές στην οικοδομική βιομηχανία, στην αρχιτεκτονική, στα υδραυλικά δίκτυα, στη διακόσμηση, στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και στις τέχνες.

Ο χαλκός είναι πλήρως ανακυκλώσιμο υλικό, μάλιστα τοποθετείται στην κορυφή της λίστας των ανακυκλώσιμων υλικών. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε  όλες τις πιθανές πηγές ανακυκλώσιμου χαλκού, συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων τα οποία προκύπτουν καθημερινά, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Αυτό πέρα από την συμβολή που έχει στην προστασία του περιβάλλοντος έχει και οικονομικό όφελος.

Ο ανακυκλωμένος χαλκός παίρνουμε από διάφορες πηγές:

  • Από στάχτες και υπολείμματα μεταλλουργικών εργασιών

  • Από σκραπ ημιέτοιμων προϊόντων (φύλλα, ρόλοι, σωλήνες, καλώδια κ.α.)

  • Από προϊόντα που έχουν συμπληρώσει τον κύκλο ζωής τους και ουσιαστικά είναι άχρηστα, όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (από κομπιούτερ μέχρι κινητά τηλέφωνα)

  • Από οικοδομικά υλικά κατεδάφισης (όπως σωλήνες, ηλεκτρικά καλώδια και υδρορροές)...

 

 

 

Ζούφι Ρόμπερτ  Γηε1                                                                  Αρχή Σελίδας 

Οχήματα Υδρογόνου

Το μεγαλύτερο ποσοστό στη μόλυνση του περιβάλλοντος και  στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου, κατέχει η καύση ορυκτών καυσίμων  λόγω της έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Στο πρόβλημα μεγάλη είναι η συνεισφορά των συμβατικών αυτοκινήτων.

Ως λύση προτείνεται η χρησιμοποίηση του υδρογόνου, το οποίο θεωρείται ως το ιδανικό καύσιμο, διότι έχει υψηλή θερμαντική αξία, το προϊόν της καύσης του είναι ενέργεια και καθαρό νερό, και μπορεί να μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις με μηδενικές απώλειες.

Όταν το υδρογόνο παράγεται από ηλεκτρόλυση του ύδατος με χρήση ηλεκτρισμού που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τότε η χρήση του υδρογόνου σε κυψέλες καυσίμου απαλλάσσει τον πλανήτη από την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα από την κίνηση των αυτοκινήτων. Αλλά ακόμα και όταν το υδρογόνο παράγεται από άλλες, μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πάλι το πλεονέκτημα έναντι των συμβατικών αυτοκινήτων παραμένει.

Το υδρογόνο χρησιμοποιείται σε  κυψέλες καυσίμου (fuel cells), το οποίο αποθηκεύεται σε δεξαμενές στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Πρωτότυπα οχήματα υδρογόνου έχουν κατασκευαστεί αρκετά μέχρι σήμερα.

 

 Ξανθόπουλος Γιάννης  Γηε2             Αρχή Σελίδας

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Μακεδονίας.

Είναι ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας.

Τοποθετείται στα όρια του Δήμου Νευροκοπίου στο βουνό Φαλακρό στην τοποθεσία Χορός, σε υψόμετρο 1.800 μ. και απέχει 42 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας.

Διαθέτει είκοσι πίστες συνολικού μήκους 24 χλμ., καλυμμένες από χιόνι μέχρι και την άνοιξη, φυσικές πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, με τετραθέσιο, διθέσιο και 7 μονοθέσιους αναβατήρες.

Επίσης υπάρχουν 3 σαλέ, από τα οποία τα δύο στην βάση του χιονοδρομικού και το άλλο στον τερματισμό του τετραθέσιου αναβατήρα. Στο ένα από τα σαλέ βάσης λειτουργεί εστιατόριο και υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης. Επίσης διαθέτει καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολές εκμάθησης, καντίνες, ιατρείο, ευρύχωρο parking.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού εγγυάται απόλυτη ικανοποίηση σε αρχάριους αλλά και σε έμπειρους φίλους των χειμερινών αθλημάτων

 

 

 

 

 

 

 Γαιδατζής Μάριος  Γηε1                               Αρχή Σελίδας 

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (electronic mail) ή e-mail αποτελεί τη συχνότερα χρησιμοποιούμενη υπηρεσία του Internet. Μπορείς να το χρησιμοποιείς  εύ κολα για να στέλνεις μηνύματα με μεγάλη ταχύτητα σε οποιονδήποτε είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο.

Για να αποκτήσετε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πρέπει πρώτα να έχετε το απαραίτητο Modem και στη συνέχεια να γίνετε συνδρομητής σε μια εταιρεία παροχής Internet (ISP - Internet Service Provider), για να αποκτήσετε σύνδεση στο Διαδίκτυο. Η σύνδεση αυτή σας προσφέρει εκτός από την δυνατότητα περιήγησης στις διάφορες ιστοσελίδες του Internet  και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Μας παρέχεται δηλαδή μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου π.χ. nikos123@otenet.gr όπου το πρώτο μέρος δηλώνει (nikos123) το όνομα μας και το επιλέγουμε εμείς.

Για να μπορέσουμε να κάνουμε χρήση του e-mail πρέπει χρησιμοποιήσουμε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το ποιο διαδεδομένο είναι το Outlook Express. Στο πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό και για το σκοπό αυτό θα χρειαστείτε:

  • Το όνομα χρήστη που θα χρησιμοποιείτε και τον κωδικό πρόσβασης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

  • Η διεύθυνση διακομιστή εξερχόμενης αλληλογραφίας (SMTP)

  • Η διεύθυνση διακομιστή εισερχόμενης αλληλογραφίας (POP3 ή IMAP)

Τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα από τον παροχέα (ISP - Internet Service Provider).

 

Σπανίδης Γεώργιος  Γηε2                                              Αρχή Σελίδας   

 

Σπήλαιο Αγγίτη

 Το σπήλαιο των πηγών του ποταμού Αγγίτη βρίσκεται στο Δ.Δ. Κοκκινογείων του Δήμου Προσοτσάνης, 25χιλιόμετρα Β.Δ. της πόλης Δράμας.

 Η ανακάλυψη του έγινε το 1978 από ομάδα Γάλλων σπηλαιολόγων σε συνεργασία με την Ελληνική Σπηλαιολογική εταιρεία και η μοναδικότητα του οφείλεται στις πηγές του ποταμού, στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού όρους. Η ορμητική έξοδος του ποταμού στην ελεύθερη φύση πραγματοποιείται από μικρό σχετικά τοξοειδές άνοιγμα - στη βάση ενός μικρού θολωτού σπηλαίου (αίθουσα του τροχού).

 

 

 

Κοντάκος  Βασίλειος  Γηε2                                                     Αρχή Σελίδας