Ηλεκτρονική Εφημερίδα Μαθητών 1ου ΤΕΕ Δράμας  

Τεύχος 2 - Ιανουάριος 2006

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Η σχέση του ανθρώπου με την μέλισσα

Το φτιαγμένο μηχανάκι

Κατηγορίες Η/Υ

Τα οφέλη της άθλησης τον χειμώνα

Η ιστορία της κιθάρας

 

 

H σχέση του ανθρώπου με την μέλισσα.

Το τσίμπημα της μέλισσας σε έναν άνθρωπο μη αλλεργικό είναι όπως όταν ένας άνθρωπος παίζει με ένα σκυλί και το σκυλί δαγκώνει  παιχνιδιάρικα τον άνθρωπο, ή όταν παίζει με μια γάτα και η γάτα γρατζουνά τον άνθρωπο κατά λάθος. Όταν όμως τσιμπήσει έναν αλλεργικό πρέπει μόλις αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα (υπερβολικές κοκκινίλες , πρήξιμο) πρέπει να πάει εγκαίρως στον γιατρό.  Η μέλισσα όταν καταλάβει ότι ένας άνθρωπος την φοβάται και αρχίσει να κάνει απότομες κινήσεις για να την αποφύγει γίνετε πιο επιθετική.

Όσον αναφορά το μέλι, είναι καλύτερα αν παράγουμε δικό μας ή παίρνουμε από κάποιον γνωστό μας παραγωγό γιατί ξέρουμε ότι το μέλι είναι καθαρό και δεν έχει υποκατάστατα (γλυκόζη ,φρουκτόζη κ.τ.λ. ), Μπορούμε να καταλάβουμε αν είναι καθαρό όταν το μέλι μας κρυσταλλώσει (ζαχαρώνει). Όταν το μέλι κρυσταλλώσει δεν πρέπει να το πετάξουμε, πρέπει να το βάλουμε μαζί με το κουτί σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό και έτσι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα επανέρθει στην αρχική του μορφή

 

       

 

       

 

Ευταξίας Γιώργος  Βηα                                                                                 Αρχή Σελίδας

 

Βηα - Το τμήμα μας.

 

      

 

 

      

 

Το φτιαγμένο μηχανάκι

Για πολλούς το μηχανάκι (παπάκι-μοτοποδήλατο) είναι ένα εργαλείο για τη δουλειά τους, μέσο μεταφοράς. Για κάποιους άλλους όμως που είναι τρελαμένοι όπως θα λέγαμε στα λαϊκά, είναι ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων για αυτό.

Αν ρωτήσεις κάποιους απ αυτούς θα σου εξηγήσουν πως νιώθουν για την μηχανή. Να εγώ π.χ. έχω ένα σχετικά παλιό μηχανάκι, είναι 50cc δηλαδή μανήσιο-απήραχτο Derbi Super Moto αλλά φτιαγμένο εμφανισιακά  και αυτό μ αρέσει πολύ.

Όταν οδηγείς νιώθεις ένα περίεργο συναίσθημα, πως είσαι τέλειος χαλαρός, σαν να πετάς, και όταν πατάς παραπάνω το γκάζι νιώθεις ενθουσιασμό και φόβο μαζί, περίεργο έτσι;

Θέλω να αναφερθώ σ αυτούς τους τρελαμένους που λέμε και εμείς. Αυτούς τους αρέσει  να φτιάχνουν τα μηχανάκια, δηλαδή να τα κάνουν ρεκτιφιέ για να ανεβάζουν  τα κυβικά εκ. (cc), να ανοίγουν τις θυρίδες εισαγωγής εξαγωγής, ή τις βαλβίδες, ή να ρυθμίζουν την αναλογία των γραναζιών. Αυτοί φτιάχνουν , αναβαθμίζουν την απόδοση των μηχανών τους αποκλειστικά για κόντρες με άλλα μηχανάκια.

Ακόμα να υπενθυμίσω πως το μηχανάκι γενικά θέλει μεγάλη προσοχή γιατί οι ελληνικοί δρόμοι είναι επικίνδυνοι, και ακόμη πιο επικίνδυνοι είναι οι Έλληνες οδηγοί.

Σ αυτήν την εργασία μπορείτε να δείτε κάποια φτιαγμένα μηχανάκια.

 

 

 

Ευσταθιάδης Χάρης - Βηα                                                                Αρχή Σελίδας

 

Κατηγορίες Η/Υ

Οι Η/Υ, ανάλογα με την κεντρική μονάδα επεξεργασίας που διαθέτουν και τη χρήση τους, κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγόριες.

 Υπερυπολογιστές

Οι υπερυπολογιστές είναι ισχυροί και πολύ ακριβοί υπολογιστές με δυνατότητα παράλληλης επεξεργασίας, δηλαδή παράλληλης λειτουργίας περισσότερων του ενός επεξεργαστών. Οι υπολογιστές αυτής της κατηγορίας είναι οι ταχύτεροι όλων. Χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία υπερβολικά μεγάλου όγκου δεδομένων, για παράδειγμα σε κέντρα πρόγνωσης καιρού, κέντρα έρευνας του διαστήματος κ.α

 Μεγάλοι υπολογιστές

Μεγάλοι υπολογιστές ονομάζονται τα μεγάλα συστήματα που έχουν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται και να αποθηκεύουν μεγάλο όγκο δεδομένων. Είναι η ταχύτερη κατηγορία υπολογιστών που βασίζονται σε έναν επεξεργαστή, χωρίς όμως να φτάνουν την ταχύτητα των υπερυπολογιστών. Εξαιτίας των δυνατοτήτων τους χρησιμοποιούνται κυρίως σε μεγάλους οργανισμούς, όπως πανεπιστήμια, τράπεζες, ερευνητικά κέντρα κ.τ.λ.

 Μίνι υπολογιστές

Οι μίνι υπολογιστές είναι συστήματα ειδικής ή γενικής χρήσης, τα οποία επεξεργάζονται μικρότερο όγκο δεδομένων συγκριτικά με τα μεγάλα συστήματα, αλλά έχουν και αυτί τη δυνατότητα εξυπηρέτησης πολλών χρηστών ταυτόχρονα. Και στην κατηγορία αυτή οι χρήστες δεν χρειάζεται να έχουν άμεση επαφή με τον ίδιο τον υπολογιστή, αλλά συνδέονται με αυτό μέσω τερματικών ή μικρότερων υπολογιστών. Οι μίνι υπολογιστές χρησιμοποιούνται κυρίως από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

 Προσωπικοί υπολ. - Μικροϋπολογιστές

Οι προσωπικοί υπολογιστές είναι μικροί και σχετικά φθηνοί υπολογιστές, σχεδιασμένοι για έναν χρήστη. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι η κεντρική μονάδα επεξεργασίας βρίσκεται σε ένα μόνο ολοκληρωμένο κύκλωμα. Έχουν μικρότερη ισχύ επεξεργασίας  και μικρότερη χωρητικότητα από τα μεγάλα συστήματα και τους μίνι υπολογιστές, άλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για μεγάλο εύρος εφαρμογών και είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς

 Φορητοί υπολογιστές

Οι φορητοί υπολογιστές χαρακτηρίζονται από μικρό όγκο και βάρος. Έχουν ενσωματωμένη οθόνη και πληκτρολόγιο παρόμοιες δυνατότητες με τους προσωπικούς υπολογιστές, αλλά μεγαλύτερο κόστος. Χρησιμοποιούνται κυρίως από επιστήμονες, ερευνητές, στελέχη επιχειρήσεων και γενικά από όσους ταξιδεύουν συχνά και απαιτείται να έχουν μαζί τους έναν υπολογιστή για εργασίες ή επιδείξεις. Διαθέτουν σκληρούς δίσκους και δέχονται δισκέτες και CD ή DVD, κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα αποθήκευσης, αλλά και ανταλλαγής δεδομένων με άλλους υπολογιστές

 Υπολογιστές παλάμης

Πρόκειται για μικρούς υπολογιστές στο μέγεθος της παλάμης του χεριού μας. οι υπολογιστές παλάμης είναι ιδιαίτερα λειτουργικοί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ηλεκτρονικές ατζέντες ή ημερολόγια. Όσοι από αυτούς χρησιμοποιούν γραφίδα αντί του πληκτρολογίου ονομάζονται Personnal Digital Assistants

 

.Μιχαηλίδης Ιορδάνης   Γηε                   Αρχή Σελίδας

Τα οφέλη της άθλησης τον χειμώνα

Αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο το ότι όσο πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία τόσο παγώνει η διάθεση μας να γυμναστούμε έξω. Κι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο χειμώνας ενδείκνυται πολύ περισσότερο από το καλοκαίρι για άθληση στο ύπαιθρο. Κι αυτό ισχύει για 5 λόγους:

Και' αρχάς, ο καθαρός αέρας γεμίζει τους πνεύμονες μας με οξυγόνο, με αποτέλεσμα να ωφελεί τον οργανισμό πολύ περισσότερο από την αποπνικτική και υγρή ατμόσφαιρα των γυμναστηρίων, που επιπλέον συχνά μυρίζει δυσάρεστα από τον ιδρώτα των ασκουμένων. (Ειδικά όταν το γυμναστήριο στεγάζεται σε παλαιό κτίριο, που δεν διαθέτει καλό σύστημα κλιματισμού-εξαερισμού.)

Όταν ασκούμαστε έξω, ο οργανισμός μας καίει μέχρι και 12% περισσότερες θερμίδες, λόγω της επιτάχυνσης του μεταβολικού ρυθμού, την οποία προκαλεί το κρύο.

Οι απότομες μεταβολές της κλίσης ή της ποιότητας του εδάφους που συναντούμε στο ύπαιθρο έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των καύσεων και την καλύτερη εκγύμναση των μυών.

Σύμφωνα με τα πορίσματα αρκετών μελετών, η ιδανική θερμοκρασία του περιβάλλοντος για τη βελτίωση της απόδοσης κατά την άσκηση είναι μόλις 10ο C και όχι 20-22ο C, η οποία είναι η μέση θερμοκρασία που επικρατεί σε όλους τους κλειστούς χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες, συμπεριλαμβανομένων και των γυμναστηρίων.

Η σύντομη έκθεση στις ακτίνες του ήλιου αποδεικνύεται ευεργετική για τον οργανισμό μας - ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, που η μέρα μικραίνει και η ηλιοφάνεια περιορίζεται αισθητά, καθώς η UV ακτινοβολία είναι απαραίτητη για την παραγωγή της βιταμίνης D από την προβιταμίνη της. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη για το χτίσιμο γερών οστών και την καλή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Παπαθεοδώρου  Πέτρος   Γηε                                                         Αρχή Σελίδας

Η Ιστορία της κιθάρας

Η κιθάρα έχει πίσω της ιστορία πολλών αιώνων και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα όργανα σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής, στα οποία χρησιμοποιείται, αποδεικνύουν τις απεριόριστες δυνατότητες αυτού του πολυφωνικού οργάνου. Από το Ισπανικό Φλαμένγκο και τη δική μας λαϊκή μουσική, ως τη ροκ, τη μπλουζ, την κάντρυ ή την κλασσική μουσική, η κιθάρα έχει διάφορους ρόλους, άλλοτε συνοδευτικούς και άλλοτε σολιστικούς. Ήταν το πρώτο όργανο που έγινε ηλεκτρικό (ηλεκτρική κιθάρα) στις αρχές της δεκαετίας του 30. Στη κλασσική μουσική η κιθάρα χρησιμοποιείται στη μουσική δωματίου και ως σόλο όργανο, δεν υπήρξε όμως, ποτέ μέλος της συμφωνικής ορχήστρας.

Η κλασσική (Torres), ή αλλιώς Ισπανική κιθάρα που χρησιμοποιείται σήμερα, έχει επίπεδο και καμπυλόγραμμο ηχείο με ένα στρογγυλό άνοιγμα στο κέντρο. Το μπράτσο είναι μακρύ και η ταστιέρα έχει 19 ή 20 τάστα. Έχει 6 χορδές κουρδισμένες σε μι, λα, ρε, σολ, σι και μι, από τις οποίες οι τρεις χαμηλότερες έχουν περιέλιξη από μέταλλο και οι τρεις ψηλότερες είναι από νάϋλον. Η έκτασή της είναι σχεδόν 4 οκτάβες. Η πλάτη και τα πλάγια τμήματα κατασκευάζονται κυρίως από ξύλο τριανταφυλλιάς, καρυδιάς κ.α. ενώ το καπάκι φτιάχνεται από έλατο ή κέδρο. Ονομάζεται και Torres, προς τιμήν του Α. Torres ο οποίος έκανε τις μετατροπές στην παλιότερη κλασσική κιθάρα κατασκευάζοντας το σημερινό μοντέλο.

 

Αβράμης Πέτρος   Βηα                                                                                                                                                                 Αρχή Σελίδας