Ηλεκτρονική Εφημερίδα Μαθητών
1ου ΕΠΑΛ - 1ου ΤΕΕ Δράμας
    

Τεύχος 3 - Φεβρουάριος 2008

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Το τμήμα μας

Φορητοί Η/Υ

Επεξεργασία μαρμάρου

Το επάγγελμα Σιδηρουργού

Ηχοσυστήματα αυτοκινήτου

PLC

 

 

 

        Τμήμα Γηε1

Είμαστε το 1ο τμήμα (από συνολικά δύο) της ειδικότητας των Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων Κτιρίων του τομέα Ηλεκτρολόγων - Α' τάξης Β' κύκλου 1ου ΤΕΕ Δράμας.

 

           

 

 

Φορητοί Υπολογιστές (laptop)

Οι φορητοί υπολογιστές είναι μικροί σε μέγεθος υπολογιστές που διαθέτουν δυνατότητες εφάμιλλες με εκείνες των επιτραπέζιων.

Σήμερα οι φορητοί μπορούν να έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τους επιτραπέζιους με μόνο μειονέκτημα τις επιπλέον κόστος τους.

 Χαρακτηριστικό των φορητών είναι ότι είναι "πτυσσόμενοι" (η οθόνη τους "κουμπώνει" με τη βάση), με αποτέλεσμα όταν είναι κλειστοί να θυμίζουν μικρό βαλιτσάκι ή μεγάλο τετράδιο (notebook, όπως ονομάζονται εναλλακτικά).

Τα περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά των φορητών υπολογιστών είναι ίδια με εκείνα των επιτραπέζιων. Υπάρχουν όμως και ορισμένες διαφορές. Η οθόνη ενός laptop είναι πάντοτε υγρών κρυστάλλων (TFT, LCD), ενώ το ποντίκι αντικαθιστούν είτε το touchpad (μικρό τετράγωνο πλαίσιο που λειτουργεί με την αφή), είτε σε παλαιότερα μοντέλα το trackball (περιστρεφόμενη σφαίρα), ωστόσο μπορεί να συνδεθεί εναλλακτικά και το "παραδοσιακό" ποντίκι. Επιπλέον, οι φορητοί υπολογιστές λειτουργούν τόσο με ρεύμα (σε πρίζα) όσο και με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, που προσφέρει αυτονομία μερικών ωρών ανάλογα με τον τύπο της και τη χρήση.

Οι φορητοί διαθέτουν επαναφορτιζόμενη μπαταρία και γι' αυτό προσφέρονται για εργασία εκτός γραφείου ή οικίας. Παράλληλα, ο χρήστης μπορεί να μεταφέρει την εργασία του οπουδήποτε μαζί του, κάτι που είναι πρακτικά δύσκολο έως ακατόρθωτο με τους επιτραπέζιους, ενώ μπορεί επίσης να συνδέεται με το Διαδίκτυο και να χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όταν βρίσκεται σε δημόσιους χώρους.

Λόγω της περιορισμένων διαστάσεων οθόνης τους, οι laptop δεν προσφέρονται για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τη διαχείριση φωτογραφιών και εικαστικού υλικού, την έκδοση εντύπων κ.λπ. Επίσης, είναι αρκετά ευάλωτοι σε μικροατυχήματα, πτώσεις, χτυπήματα κ.λπ.

 

Γιαριτζίδης Ιωάννης  Γηε1                                                                   Αρχή Σελίδας

 

Επεξεργασία Μαρμάρου

Η Ελλάδα έχει μεγάλη παραγωγή μαρμάρου και είναι ένα από τα κύρια εξαγώγιμά της προϊόντα.

.

Η εξόρυξη μαρμάρου στην Ελλάδα άρχισε από την αρχαία εποχή. Σε πολλές περιοχές στις οποίες γίνεται και σήμερα εξόρυξη και επεξεργασία μαρμάρου γινόταν και κατά την αρχαιότητα. 

Η εξόρυξη του μαρμάρου συνεχίστηκε αδιάκοπα με ελάχιστες διακοπές κατά τους βυζαντινούς χρόνους και την Τουρκοκρατία. Στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν αναπτύχθηκε η εντατική εξόρυξη και άρχισαν οι εξαγωγές προς τη Δυτική Ευρώπη, το ελληνικό μάρμαρο έγινε πασίγνωστο στο εξωτερικό και ξεκίνησε η ελληνική βιομηχανία μαρμάρου στη δεκαετία του 1960, στην ανάπτυξη της οποίας συνετέλεσαν η οικοδομική δραστηριότητα κυρίως στα αστικά κέντρα καθώς και το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης.

 

 

 

 

 Κεσίδης Κων/νος  Γηε1           Αρχή Σελίδας

Σιδηρουργός

Αντικείμενο του σιδηρουργού είναι να πουλά σιδερικά ή να επεξεργάζεται το σίδερο για την κατασκευή διαφόρων αντικειμένων.

Ζεσταίνει το μέταλλο ώσπου να μαλακώσει και του δίνει τη μορφή και το σχήμα που επιθυμεί, κατασκευάζει ανταλλακτικά μηχανών και εργαλείων ή μεγαλύτερες κατασκευές, λυγίζει το μέταλλο για να διαμορφωθούν οι επιθυμητές καμπύλες, δημιουργεί μεταλλικά καλύμματα και επενδύσεις (για σκεπές, σιντριβάνια κλπ.).

Συνήθως στο εργαστήριο του όπου κάνει αυτές τις κατεργασίες επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και θόρυβος.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί είναι ειδικά σφυριά, φούρνους, εστίες φωτιάς, διάφορες φόρμες, πιεστήρια, καλούπια.

 

 

 

 

Γκούρι Άντρι   Γηε1                                 Αρχή Σελίδας

Ηχοσυστήματα αυτοκινήτου

 

Σήμερα συναντάμε ηχοσυστήματα αυτοκινήτων με κορυφαία ποιότητα κατασκευής, προσιτή τιμή και πολύ καλή αξιοπιστία.

 

 

 

 

Καλιχμανίδης Παύλος  Γηε1                                                  Αρχή Σελίδας

Προγραμματιζόμενοι Λογικοί Ελεγκτές

Οι Προγραμματιζόμενοι Λογικοί Ελεγκτές ή PLC (Programmable Logic Controllers) είναι εξειδικευμένοι υπολογιστές (dedicated computers) και χρησιμοποιούνται σε αυτοματοποιημένες διεργασίες στη βιομηχανία, βιοτεχνία και γενικά στην υλοποίηση και τον έλεγχο σύνθετων κυκλωμάτων αυτοματισμού.

Η λειτουργία τους βασίζεται στην χρήση μικροεπεξεργαστών, ανάλογων με αυτούς που χρησιμοποιούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές

Η χρήση των Προγραμματιζόμενων Λογικών Ελεγκτών PLCs απλουστεύει τα κυκλώματα αυτοματισμού  από την μελέτη μέχρι και την κατασκευή καθώς καταργείται μεγάλο μέρος περίπλοκων καλωδιώσεων και οι εντολές προς τις μονάδες ισχύος, εκτελούνται ταχύτατα από τον μικροεπεξεργαστή της συσκευής.

Ένα PLC δέχεται διάφορα ηλεκτρικά σήματα (τάσεις-ρεύματα) στις εισόδους (Inputs) του τα επεξεργάζεται και παράγει τα κατάλληλα σήματα εξόδου (Outputs), τα οποία θα ενεργοποιήσουν τις υπό έλεγχο διατάξεις (Actuators)

 

 

Γκιόκα Ένερικ  Γηε1                                                      Αρχή Σελίδας