Ηλεκτρονική Εφημερίδα Μαθητών
1ου ΕΠΑΛ - 1ου ΤΕΕ Δράμας
  

Τεύχος 4  -  Απρίλιος  2007

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

 

 

Εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη

Στα πλαίσια του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε στις 18/4/2007 εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη του νομού Σερρών. Στην εκδρομή πήραν μέρος τα τμήματα Βηε και Βι.

 

 

 

 

Κιουρκενίδης  Στάθης    Βηε                                                             Αρχή Σελίδας

Περιφορά εικόνας στην Καλή Βρύση

Η περιφορά

Την Πέμπτη της διακαινησίμου (η εβδομάδα μετά την Ανάσταση) στο χωριό Καλή Βρύση Δράμας γίνεται περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως, ως επίκληση για πλούσια παραγωγή και, συγκεκριμένα, για την πρόκληση βροχής και την προστασία από το χαλάζι. Η περιφορά σχηματίζει έναν κύκλο ο οποίος προστατεύει καθετί που βρίσκεται μέσα σε αυτόν: ανθρώπους, ζώα και παραγωγή.

Μετά τη Θεία Λειτουργία και την τέλεση αγιασμού, που γίνεται στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, στα νοτιοανατολικά όρια του χωριού αρχίζει η πομπή. Οι κάτοικοι, με επικεφαλής τον ιερέα και δύο άνδρες που χτυπούν ένα μεγάλο σήμαντρο, περιφέρουν την εικόνα της Αναστάσεως σε όλους τους αγρούς γύρω από το χωριό, σταματώντας κατά διαστήματα στα ξωκλήσια. Εκεί ψάλλουν το "Χριστός Ανέστη", το απολυτίκιο του κάθε αγίου και δέονται

Κύριε μου, Κύριε ελέησον,
δώσε μας, Θεέ μου, υγεία και χρόνια,
χρόνια πολλά.
Φύλαγε, Θεέ μου,
φύλαγε τα σύνορα.
Στο βουνό σκοτεινή αντάρα,
στον κάμπο γλυκιά ψιχάλα.

Η διαδικασία

Ο ιερέας ευλογεί με τον αγιασμό από την πρωινή Λειτουργία και τοποθετεί στο ανώφλι της εισόδου του ιερού ναού "ύψωμα" (αντίδωρο από τη Λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης), καλυμμένο προστατευτικά με ένα σβόλο άσπρου κεριού

Η διαδρομή

 Με αφετηρία τον Προφήτη Ηλία, ο οποίος, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, θεωρείται "νεφοκράτορας", η πομπή περνά διαδοχικά από τα ξωκλήσια της Ζωοδόχου Πηγής, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, του Αγίου Αντωνίου, του Αγίου Αθανασίου και της Μεταμορφώσεως. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου και σε αυτόν της Μεταμορφώσεως γίνονται στάσεις για ξεκούραση. Ύστερα από πέντε συνολικά ώρες πεζοπορίας, οι πιστοί καταλήγουν στα κοντινά μεταξύ τους ξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Βλασίου, που είναι προστάτες αντίστοιχα της κτηνοτροφίας και της γεωργίας. Ο ιερέας επαναλαμβάνει ευχές και δεήσεις, αγιάζει την περιοχή και τοποθετεί "υψώματα".

Το γλέντι

Ακολουθεί μεγάλο γλέντι στο ορεινό ξέφωτο έξω από τα ξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Βλασίου με γκάιντες και νταχαρέδες από οργανοπαίχτες του χωριού, ζουρνάδες και νταούλια από οργανοπαίχτες της Ηράκλειας των Σερρών. Οι χοροί, τα τραγούδια, το φαγοπότι και τα τσουγκρίσματα αβγών συνεχίζονται έως το σούρουπο.

Με το τέλος του γλεντιού, έχει έλθει πια η νύχτα. Τότε η εικόνα της Αναστάσεως μεταφέρεται στην κεντρική εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Νικόλαο, μέχρι την επόμενη χρονιά

 

Αβράμης Πέτρος  Γηε                                   Αρχή Σελίδας

Πρόγραμμα Δαίδαλος

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αυτοματοποίηση της Θέρμανσης των Εργαστηρίων του Ηλεκτρολογικού τομέα του σχολείου.

Οι εργασίες εκτελέστηκαν μέσω του προγράμματος Δαίδαλος με τίτλο "Αυτοματοποίηση και Αυτονομία της Θέρμανσης των Εργαστηρίων του Ηλεκτρολογικού Τομέα".

Μέσω αυτού επιτεύχθηκε η επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος στην λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης των εργαστηρίων του σχολικού συγκροτήματος.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία μαθητών της 3ης τάξης του Ηλεκτρολογικού τομέα ειδικότητας εγκαταστατών κτηρίων του 1ου ΤΕΕ, και μαθητών του Μηχανολογικού τομέα του Εσπερινού ΤΕΕ.

 

 

Συντελεστές του έργου:

Ηλεκτρολογικός τομέας - 1ο ΤΕΕ

Ζουρνατ΄ζής Δημήτριος

Θεοδωρίδης Ζαφείρης

Μούρσιος Κων/νος

Μπαλτατζής Γεώργιος

Χορτίκογλου Απόστολος

Καθ.: Ζαχαριάδης Γρ. - Σουλτανίδης Συμ.

 

Μηχανολογικός τομές - Εσπερινό ΤΕΕ

Ανθόπουλος Λεωνίδας

Κύρτσης Αναστάσιος

Φοροζίδης Νικόλαος

Καθ.: Στεργιάκος Κωνσταντίνος

 

 

 

Μούρσιος    Κωνσταντίνος    Γηε                    Αρχή Σελίδας

Ενέργεια - μας αφορά όλους

 

Η ενέργεια είναι το μεγάλο θέμα σήμερα στην Ευρώπη - και ο ρόλος σου είναι σημαντικός!

 Είναι τόσο εύκολο - αρκεί να σβήσεις φώτα και ηλεκτρικές συσκευές, και μπορείς να συμβάλλεις στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και να εξοικονομήσεις την ενέργεια για το μέλλον της Ευρώπης.

 Ίσως να σκέφτεσαι τώρα: Και τι με νοιάζει εμένα; Μια μικρή λάμπα δεν θα αλλάξει τον κόσμο. Αναλογίσου όμως…

 

Ένας γρήγορος υπολογισμός...

 Μια λάμπα των 100W που είναι αναμένη μία ώρα κάθε μέρα ξοδεύει 36,5 kWh ενέργειας κάθε χρόνο. Στην Ευρώπη υπάρχουν 75 εκατ. τινέιτζερ. Εάν όλοι σβήναμε από μια λάμπα για μια ώρα κάθε μέρα, θα είχαμε 36,5 x 75 εκατομμύρια = 2738 εκατομμύρια kWh εξοικονόμηση ενέργειας.

 Image Preview

Δηλαδή στην ατμόσφαιρα θα κατέληγαν 1,37 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα λιγότερο - όσο βγάζει μια μικρή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (150 MW).

 

Στ’ αλήθεια λοιπόν, είναι και στο χέρι σου το ενεργειακό πρόβλημα

 

Σελαλμαζίδης  Κωνσταντίνος   Βηε                        Αρχή Σελίδας

Θερμομόνωση - Αερισμός κτηρίων

Ένας κλειστός χώρος που θερμαίνεται ακτινοβολεί θερμότητα στο ψυχρότερο περιβάλλον που είναι γύρω του. Ταυτόχρονα η θερμότητα διαφεύγει από τις ατέλειες του περιβλήματος. Οι απώλειες αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται με τους διάφορους τρόπους μόνωσης. Πρέπει να τονιστεί ότι με το φράξιμο των χαραμάδων και τον περιορισμό της αθέλητης διείσδυσης αέρα δεν πρέπει να εμποδίζεται ο απαραίτητος αερισμός της κατοικίας. Για την υγεία των χρηστών, είναι απαραίτητο να ανανεώνεται ο αέρας που βρίσκεται στο εσωτερικό μιας κατοικίας

 Roll out the insulation, starting at the farthest point from the attic accessΟ αερισμός των κατοικιών πρέπει να είναι γενικός και μόνιμος ακόμη και στην περίοδο που η εξωτερική θερμοκρασία υποχρεώνει να διατηρούνται κλειστά τα παράθυρα. Η κυκλοφορία του αέρα πρέπει να γίνεται ανεμπόδιστα, σε όλους τους χώρους διαβίωσης. Όλοι οι κύριοι χώροι πρέπει να έχουν ανοίγματα για την είσοδο του αέρα και όλοι οι χώροι υπηρεσίας εξαερισμούς. Μεταξύ των κυρίων χώρων υπηρεσίας πρέπει να υπάρχουν ελεύθερα περάσματα για κυκλοφορεί ο αέρας μεταξύ τους. Τόσο η εισαγωγή όσο και η απαγωγή του αέρα από το εσωτερικό των κατοικιών, μπορεί να γίνεται με τρόπο φυσικό ή μηχανικό ή με συνδυασμό των δύο μεθόδων. Τα ανοίγματα όμως που υπαγορεύει ο φυσικός αερισμός (παράθυρα, φεγγίτες, χαραμάδες κάτω από πόρτες), όσο και ο μηχανικός εξαερισμός (στόμια και συναρμογές σωληνώσεων, καμινάδες κλπ) πρέπει να προστατεύονται σωστά για να μη διαφεύγει άσκοπα θερμική ενέργεια από το κτήριο. 

 

Εραλίδης Ιωάννης      Βηε                                                     Αρχή Σελίδας

Αρχεία Υπολογιστών

Με τον όρο αρχείο (file), ονομάζουμε μια οργανωμένη συλλογή από δεδομένα που αποθηκεύονται σαν αυτόνομη οντότητα στον υπολογιστή

Κάθε αρχείο έχει ένα όνομα και είναι αποθηκευμένο σε μια θέση. Για κάθε αρχείο ο υπολογιστής αποθηκεύει και μπορεί να μας δείχνει ακόμη το μέγεθος του, τον τύπο του και την ημερομηνία και ώρα δημιουργίας ή τροποποίησης του. Χρησιμοποιώντας μερικά από τα στοιχεία αυτά θα μπορέσετε αργότερα να ορίσετε κριτήρια αναζήτησης, προκειμένου να βρίσκετε ευκολότερα τα αρχεία στο δίσκο σας.Image Preview

Το όνομα ενός αρχείου αποτελείται από δύο μέρη που χωρίζονται μεταξύ τους με μια τελεία. Το πρώτο μέρος αποτελεί το κύριο όνομα (έως 255 χαρακτήρες) και το δεύτερο μέρος την επέκταση του ονόματος (έως 3 χαρακτήρες) που συνήθως μπαίνει αυτόματα από την εφαρμογή δημιουργίας του και προσδιορίζει το είδος του αρχείου. Υπάρχουν πολλά είδη αρχείων, όπως: αρχεία εγγράφου (.doc), ζωγραφικής (.bmp), εικόνων (.jpg) ή (.tif), εκτελέσιμα (.exe), αρχεία Image Previewσυστήματος (.sys), δεδομένων (.dat), κειμένου (.txt), βοήθειας (.hlp), αρχεία λογιστικού φύλλου (.xls). Ανάλογα με το είδος του αρχείου αλλά και την εφαρμογή που έχει συνδεθεί, για να ανοίγει και να επεξεργάζεται αυτού του είδους τα αρχεία, κάθε αρχείο έχει το δικό του εικονίδιο από το οποίο μπορούμε πιο εύκολα να το διακρίνουμε στο γραφικό περιβάλλον.

 

Τα εικονίδια των αρχείων μας βοηθούν να διακρίνουμε το είδος των αρχείων σε ένα παράθυρο. Π.χ. ένας φάκελος, μια εικόνα, ένα συμπιεσμένο αρχείο, ένα έγγραφο, ένα κείμενο.

 

Κελεμένης  Χρήστος     Βηε                                                           Αρχή Σελίδας